İlk Çeyrekte Sektörlere Göre Genel Değerlendirme – Tekstil ve Hazır Giyim

Tekstil ve Hazır Giyim: 2020’nin ikinci yarısından itibaren büyüme kaydeden tekstil üretimi bu yılın ilk ayında da yıllık bazda yüzde 12 artış gösterdi. Hazır giyim üretimiyse, geçen yıl boyunca dalgalı bir performans sergilemişti.

2021’in ilk aylarında da hazır giyim sektöründe üretim, ihracat ve reel ciro ana ihraç pazarı olan AB ülkelerinde salgın nedeniyle kısıtlayıcı tedbirlerin sıkılaştırılmasına bağlı olarak gerçekleşen sipariş iptalleri ve ertelemeleri nedeniyle baskı altında kalmaya devam etti.

Türkiye’deyse Şubat ayı verilerine göre, tekstil ürünleri imalatı olumlu görünümünü sürdürürken, giyim ve deri ürünleri imalatı 50 eşik değerinin altında kalarak zayıf bir tablo çizdi. TÜİK verilerine göre, tekstil ihracatındaki artış eğilimi 2020’nin son ayında yaklaşık yüzde 30 ile hız kazanırken, Ocak 2021’de bir miktar ivme kaybetmekle beraber devam etti.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerine göre, tekstil ihracatında Şubat ayında da yıllık bazda yüzde 19,5 artış kaydedildi. Sektörün üç temel ürün grubu arasında yer alan örme konfeksiyon ve dokuma konfeksiyon ürünlerinde ihracat kaybı sürerken, tıbbi maskeleri de içeren hazır eşya ihracatı yıllık bazda yüzde 26 artarak hazır giyim ihracatına yukarı yönlü etki eden tek ürün grubu oldu.

Perakende: Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde güçlü seyreden perakende ticaret sektörü satış hacminin yeni yıla zayıf başladığı gözlendi. Satış hacmi Ocak’ta yıllık bazda yüzde 2 arttı. Bu dönemde gıda grubunda olumlu tablo devam ederken, gıda dışı grupta faiz oranlarındaki artışla başlayan düşüşün Ocak’ta da sürdüğü görüldü.

Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı satışlarında salgının ikinci dalgası karşısında alınan önlemlerle Ocak ayında daralmanın derinleştiği gözlendi. Öte yandan, gıda dışı grupta internetten satışlarda perakende satış hacmi yüzde 101 ile çok güçlü bir artış kaydetti.

TCMB tarafından yayımlanan banka ve kredi kartı ile yapılan harcamaların alt gruplara göre dağılımı incelendiğinde, Ocak ayında giyim, mobilya, sağlık ve kozmetik ürünlerinde zayıf bir seyir izleyen talebin Şubat ayından itibaren güçlendiği görüldü. Normalleşe adımlarıyla bu güçlü seyrin devam edebileceği düşünülüyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan perakende sektörü düzenleyici yasa taslağına göre, zincir marketlerde tütün mamülleri, mobilya, elektronik eşya ve beyaz eşya ürünleri satışı yasaklandı. Ayrıca, zincir marketler pazar günleri saat 11’den önce faaliyet gösteremeyecek.

Beyaz Eşya: Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda adet bazında yurt içi satışlar 2021 yılının ilk ayında yüzde 59 oranında artarken, ihracattaki artış yüzde 17 seviyesinde gerçekleşti.

Ocak ayında ihracattaki artışın bir miktar yavaşlama eğilimi göstermesine karşın iç talep hızlı bir yükseliş kaydetti. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksinin alt endeksleri incelendiğinde, Şubat ayında mevcut dönemin dayanıklı tüketim malları almak için uygunluğuna ilişkin alt endeksin bir önceki aya göre yüzde 5,1 oranında artış kaydettiği gözleniyor. Aynı dönemde elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar ürünlerine yönelik kartlı harcamalarda gözlenen artış eğilimi de dikkate alındığında, beyaz eşya sektöründe iç talebin güçlü seyrini sürdürdüğü düşünülüyor.

*Veri kaynaklarının derlemesi ve detaylı raporlar için: https://ekonomi.isbank.com.tr/tr/Sayfalar/son-eklenenler.aspx