Agroexpo’da Türk firmaları 900 milyon dolarlık anlaşmalar imzalandı

Agroexpo’da Türk firmaları 900 milyon doları aşan anlaşmalar imzalandı

Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olarak gösterilen Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na 80 ülkeden 774 marka katıldı. Son olarak geçtiğimiz yıl şubat ayında düzenlenen ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl haziran ayında gerçekleştirilen fuarda, tarım ve hayvancılık firmaları, yerli ve yabancı traktör üreticileri ve çiftçiler bir araya geldi. Geçmiş yıllarda 4 gün olarak organize edilen etkinliğin süresi, bu yıl salgın tedbirleri kapsamında, kalabalıkların önlenmesi için 5 güne yayılan fuarı, ilk 4 günde 126 bin kişi ziyaret etti.

Açılışı Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Yaptı

Agroexpo resmi açılış töreninin açılış konuşmalarını Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, İzmir Valisi Yavuz Selim KÖŞGER,  İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ÖZGENER ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç SOYER yaptı. Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov, Kuzey Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Aryanit Hoca ve Bakanlık Üst Düzey Yetkililerinin katıldığı fuar, 2020 ve 2021 yıllarının düzenlenen tek tarım fuarı olmasıyla sektöre büyük moral oldu.

Uzun bir aradan sonra ilk kez İzmir’de Tarım Sektörünün bir araya geldiği fuarda yüz yüze, fiziksel katılımlı olarak gerçekleştiği Agroexpo 2021 fuarımızın gururunu yaşadığını belirten Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, fuar alanında tüm katılımcı ve ziyaretçilerin sağlığının ön planda tutulduğunu belirterek gereken tüm COVID-19 önlemlerinin fazlasıyla alındığına dikkat çekti.

“Sektör böyle bir platforma açlık duyuyordu”

Salgın nedeniyle tarım sektörünün bir süredir “yüz yüze gelemediğini” aktaran Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Irmak Tan, “Sektör yaklaşık 1,5 yıldır böyle bir platforma açlık duyuyordu. Çünkü pandemi illeti tüm dünyayı sarstı. Bu yüzden dünyadaki tarım fuarlarının neredeyse yüzde 90’ı fiziki olarak gerçekleştirilemedi. Sanal fuarlar, hibrit fuarlarsa etkili olarak sektöre hizmet edemedi.” diye konuştu.

Irmak Tan, çiftçi, üretici ve katılımcının bu yıl fuarı iple çektiğini aktararak, toplam 774 katılımcı markadan 100’den fazlasını Fransa, Bulgaristan, Rusya, Polonya, Hindistan ve Katar başta olmak başka ülkelerden firmaların oluşturduğunu kaydetti. Geçen yılki fuarda 800 milyon doları aşkın bir iş hacmi gerçekleştiğini ifade eden Tan, bu yılki fuara ilişkinse şu bilgileri verdi: “Şu anki verilere göre yalnızca ikili heyetler arasında 900 milyon doları aşkın bir iş hacmi gerçekleşti. Bunun dışında münferit gelen yabancılar var, firmalarla bire bir stantlarda görüşenler var. 1 milyar 200 milyon dolara mutlaka çıkacaktır diye düşünüyoruz. Bulgaristan, Rusya, Nijer, Moldova ile verimli görüşmeler gerçekleşti. Çok ilgi vardı. Anlaşma içeriklerinde en çok traktör, tarım makineleri ve tohum var. En çok anlaşma yapılan ülke Katar, anlaşmaların yüzde 20-30’unu oluşturuyor. Orta Doğu ülkeleriyle yapılan anlaşmalar toplam iş hacminin yüzde 50’si civarında.”

Öte yandan Ticaret Bakanlığı himayesinde Ege İhracatçı Birlikleri tarafından 42 yabancı alıcı firma yetkilisi ile birlikte fuarın ikinci günü “Alım Heyeti İkili Görüşmeleri” gerçekleştirildi. Toplamda ikili görüşmelere 329 yabancı alım heyeti katılarak yalnızca bu görüşmeler sayesinde yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir iş hacmi gerçekleşti. Türk ve Dünya Tarımı’na çok büyük moral olan 16.AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, son 2 yılın beklenen en büyük ticari platformu oldu.