Pek çok sprekülatöre göre geleceğin para birimi olarak tanımlanan kripto para ya da bir diğer adıyla bitcoin, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimidir. Daha geniş bir tanımla anlatılmak istenirse; finansal işlemleri güvence altına almak, yeni üretimleri kontrol etmek ve transfer işlemlerini doğrulamak için kriptografik şifreleme algoritmatları kullanan ve kişilerarası takas aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık olan kripto para, artık günümüzde devlet başkanlarından dev yatırımlı şirketlere kadar sektörden çok farklı kesimlerin dikkatini çekmeyi başardı.
Kriptoparaların en önemli özelliklerinden biri olan merkezi bir yönetim tarafından kontrol edilmiyor olması, yatırımcıları risk bakımından iki ayrı görüşe bölmüş durumda. Pek çokları merkezi bir para biriminin müdahele edilemezliğini ve piyasalardan bağımsız olmasını memnuniyetle karşılarken, göz ardı edilemeyecek kadar çok yatırımcı da bu teknoloji ürününe karşı karmaşık bir mantığı olduğu gerekçesiyle kayıtsız kalıyor.
Peki nedir bu kriptoparanın alamet-i farikası?
Doğrudan kullanıcılar arasında, aracısız olarak transfer edilebilmesi ve işlemlerin herkes tarafından şüpheye yer vermeyecek şekilde doğrulanabilmesi açısından yatırım riskini bertaraf etmeyi çoktan başarmış olan kriptoparalar, pek çok farklı adla anılmakta. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Tether, Dash, IOTA ve farklı pek çok altcoin ismi olan bu krito paraların
Teknoloji ve internet dünyasından biraz uzakta olan kişilerce şüpheyle karşılanan bu yeni nesil değiştokuş aracının en çok kabul gören ve yatırımcısının içine rahatlatan özelliği %100 güvenli bir teknolojinin ürünü olması. Kısaca kripto ya da kriptoloji olarak finans hayatımıza giren bu teknoloji aldığı –loji eki itibariyle aslında bir uzmanlık alanı. Güvenlik teknolojisi olarak kriptoloji bilimini yani şifreleme bilimini kullanan kripto paraların şifrelenmesi, sistemin en önemli aşamasıdır. Yazı, rakam veya herhangi bir mesajla belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifreleme sisteminin çözülmesiyle verilerin ortaya çıkması süreci olarak açıklanabilir.
Güvenli Transfer ve Gizlilik
Kripto paralar, transferlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesine olanak sağlayan blokzinciri (blockchain) teknolojisini kullanır. Blokzinciri, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmayan, şifreli, sürekli büyüyen, dağıtık bir veritabanıdır. Blokzinciri ağına erişimi olan her kullanıcı, zincirin ilk halkasından itibaren kayda alınan tüm işlemlere erişebilir ve gerçekleşen tüm işlemleri doğrulayabilir.
Blokzinciri teknolojisine alternatif olarak geliştirilen “tangle” adındaki alternatif dağıtımcı hesap sistemine dayanıyor. Microsoft, Fujitsu ve diğer başka şirketlerle işbirliği yapan tangle sistemli IOTA kripto parası, “nesnelerin interneti” alanında tanımlanıyor ve diğerlerinden biraz farklı bir para birimi olarak madencisisiz ve işlem ücretsiz. IOTA ile internete bağlı olmadan da işlem gerçekleştirilebiliyor.
Zcash dijital parası da bu sistem içerisindeki en dikkat çeken para birimi olarak piyasaların dikkatini çekiyor. Bitcoinler arasında en gizli olan Zcash, “Sıfır Bilgi” prensibiyle hareket ediyor ve daha çok gizli kalmak isteyen kişiler tarafından kullanılıyor.
İlgili Yazı
Sevgili girişimciler, işletmenizi kurmaya hazır mısınız?
İş fikrinizin yapılabilirliğini iyi bir araştırmayla öğrendikten sonra genel bir…
Proje Hibe Rehberi – Aralık
Proje Hibe Rehberi – Aralık KOBİ ve Girişimler İçin…